4. СТЕПЕН ОБРАЗОВАЊА

ТЕХНИЧАР ЗА ОПЕРАТИВНУ ФОРЕНЗИКУ

ТЕХНИЧАР ЗА ОПЕРАТИВНУ ФОРЕНЗИКУ - 30 ученика

    Од наредне школске године 30 ђака ће имати прилику да упише нов и врло атрактиван смер у Технолошкој школи - Параћин
 - техничар за оперативну форензику.
Занимање техничар за оперативну форензику подразумева припрему и узимање узорака, чувања и обраду доказа, учешће у изради и анализи документације са места догађаја, лабораторијска испитивања и обраду резултата а све уз поштовање законске регулативе, стандарда и прописа из области рада.   Реч је о занимљивом образовном профилу за који млади у последњих неколико година исказују велико интересовање.
Ђаци ће након завршетка средње школе, образовање моћи да наставе на свим факултетима код којих је основа за упис хемија, затим на Правном факултету, смер криминалистика и безбедност, Факултету за безбедност, Факултет за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“. Једно од најпрестижнијих места за рад форензичара је Национални центар за криминалистичку форензику, али оно што нови смер, такође, чини привлачним је и чињеница да посао не мора нужно да буде у вези са Министарством унутрашњих послова, већ се форензичари могу да запослити у било којој лабораторији у којој се иначе запошљавају хемијски лаборанти и техничари.
Такође некии од факултета и струковних школа су: Факултет Др.Лазар Вркатић Нови Сад смер Мултидисциплинарне форензичке студије, Универзитет у Београду Факултет за физичку хемију, Криминалистички Универзитет Нови Сад, у новије време и студије  дигиталне форензике и многи други.5. јун - СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Светски дан животне средине обележава се 5. јуна сваке године како би се истакао значај очувања животне средине и да подсети човечанство да природу не треба узимати здраво за готово већ да је треба поштовати због свих благодати које нам пружа. Уједињене Нације, чија је Генерална скупштина установила обележавање овог датума 1972. године, истичу да је овај Дан прилика за просвећивање и подстицање на одговорно понашање појединаца, заједница и предузећа, како би се очувала и унапредила животна средина. И владе и појединци широм света усредсређују своје напоре на специфичне еколошке проблеме како би се појачала свест о очувању животне средине. 
Тема овогодишњег Светског дана животне средине је "Обнова екосистема", што је истовремено и почетак УН Декаде обнове екосистема и логичан је наставак прошлогодишње теме која је била "Славимо биодиверзитет".

Глобална пандемија смртоносног корона вируса пореметила је у потпуности живот људи и њихове свакодневне активности. Ограничено кретање у већини градова значајно је смањило емисију угљен-диоксида што је допринело побољшању квалитета екосистема. Али, медицински отпад попут маски, рукавица, дезинфекционих средстава, као и количина необрађеног и нерециклираног отпада значајно се повећала. И сада, када се ситуација враћа у нормалне токове, стање животне средине би могло поново да се погорша. Зато је неопходно доследно испуњавање дугорочних циљева и стратегија одрживог развоја.

Екстерни линкови

Пратите нас

Copyright © 2023 Administrator Nenad Dimovski

Search

+381 35 561 697 Др. Драгољуба Јовановића 2, Параћин
/* My Custom Overides */